Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, jajka, wody, majeranku i soli zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj je, a następnie przełóż do formy na tartę o średnicy 26 cm. Nakłuj ciasto gęsto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem) i piecz przez ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
W międzyczasie przygotuj farsz. Pokrój dymkę w plasterki. Całe jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, śmietanę, majonez oraz chrzan. Wymieszaj do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem, dodaj mieloną paprykę i pokrojona dymkę, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj.
Przełóż masę jajeczno - śmietanową na podpieczone ciasto. Na wierzchu połóż połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (190°C lub 170°C z termoobiegiem) i piecz przez 35 minut. Przed podaniem kawałki tarty możesz udekorować łyżeczką majonezu i świeżo pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj komentarz