Tarta wielkanocna z jajkami

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 125 g zimnego masła Łaciate
  • 1 duże jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • duża szczypta soli

Nadzienie:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 surowe jajka
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 50 ml śmietany 12% Mazurski Smak
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,3 łyżeczki mielonej pikantnej papryki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, jajka, wody, majeranku i soli zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj je, a następnie przełóż do formy na tartę o średnicy 26 cm. Nakłuj ciasto gęsto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem) i piecz przez ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni.



Krok 2

W międzyczasie przygotuj farsz. Pokrój dymkę w plasterki. Całe jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, śmietanę, majonez oraz chrzan. Wymieszaj do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem, dodaj mieloną paprykę i pokrojona dymkę, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj.



Krok 3

Przełóż masę jajeczno - śmietanową na podpieczone ciasto. Na wierzchu połóż połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (190°C lub 170°C z termoobiegiem) i piecz przez 35 minut. Przed podaniem kawałki tarty możesz udekorować łyżeczką majonezu i świeżo pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.