Tarta z jabłkiem

Autor:

Oleksandra

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 250 g masła extra łaciaty
  • 4 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 łyżka tłustej śmietany Łaciata
  • 1 szklanki cukru

Nadzienia

  • 1 kg jabłek ,
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie

Krok 1

Suche składniki na ciasto mieszamy razem i zagniatamy z miękkim masłem. Powinniniśmy otrzymać coś w rodzaju drobnej kruszonki.Dodajemy jajka i zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 1/3 ciasta zamrażamy, 2/3 wkładamy na 1h do lodówki.



Krok 2

Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i smażymy na małym ogniu około 15 min, tak by odparować część wody. Po przygotowaniu powinny lekko się rozpadać. Odstawiamy garnek w chłodne miejsce.Do przestudzonych jabłek dodajemy miód.



Krok 3

Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty, wykładamy do środka jabłka; Wyciągamy zamrożone ciasto i ścieramy na tartce o dużych oczkach,posypujemy kruszonką wierzch tarty. Pieczemy 1h w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy;



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.