Suche składniki na ciasto mieszamy razem i zagniatamy z miękkim masłem. Powinniniśmy otrzymać coś w rodzaju drobnej kruszonki.Dodajemy jajka i zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 1/3 ciasta zamrażamy, 2/3 wkładamy na 1h do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i smażymy na małym ogniu około 15 min, tak by odparować część wody. Po przygotowaniu powinny lekko się rozpadać. Odstawiamy garnek w chłodne miejsce.Do przestudzonych jabłek dodajemy miód.
Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty, wykładamy do środka jabłka; Wyciągamy zamrożone ciasto i ścieramy na tartce o dużych oczkach,posypujemy kruszonką wierzch tarty. Pieczemy 1h w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy;
Dodaj komentarz