Tarta z kremem czekoladowym i granatem

Tarta z kremem czekoladowym z dodatkiem granatu to pomysł na perfekcyjny deser. Jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 125 g zimnego masła, pokrojone na kawałki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki

Krem czekoladowy:

  • 2 mleczne czekolady (200 g)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 36%

Dodatkowo:

  • na wierzch pestki z 1 owocu granatu

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto zagniatamy i formujemy z ciasta kulę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Następnie wykładamy nim formę do tarty. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy.



Krok 3

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej Śmietankę Łaciatą. Gdy czekolada się rozpuści, odstawiamy. Po lekkim przestudzeniu dodajemy serek mascarpone i mieszamy.



Krok 4

Masę czekoladową wykładamy na upieczony spód tarty. Dekorujemy wierzch pestkami granatu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.