Letnia tarta idealna na upalne dni. Pyszny deser, który sprawdzi się również na przyjęciu. Możesz ją przygotować z innymi owocami, w zależności od upodobań.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier. Dodajemy masło i siekamy. Jak powstanie kruszonka to dodajemy żółtka i sól. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Wstawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto po wyjęciu rozwałkowujemy i przekładamy na formę do tarty. Średnica około 26 cm. Nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy folią obciążoną fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Następnie ściągamy folię i pieczemy dalej przez 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy lekko. W misce mieszamy ją z serkiem mascarpone.
Śmietankę Łaciatą ubijamy, dodajemy cukier waniliowy. Delikatnie łączymy ubitą śmietankę Łaciatą z masą z serkiem mascarpone. Przekładamy całość na upieczony spód tarty.
Maliny myjemy i osuszamy. Układamy na kremie. Dekorujemy cukrem pudrem. Możemy jeszcze schłodzić w lodówce. Dekorujemy listkami mięty.
Śmietanka Łaciata musi być schłodzona, aby można ją było ubić.
Dodaj komentarz