Tarta z musem morelowym to pyszny i prosty w przygotowaniu deser. Warto go zrobić, kiedy akurat jest sezon na morele.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na ⅔ i ⅓ części ciasta i odkładamy do lodówki na 30-40 minut.
Morele myjemy, usuwamy pestki. Wrzucamy je do garnka i zagotowujemy mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy przez około 15 minut. Powinien powstać z nich mus. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w ¼ szklanki wody, następnie dodajemy do moreli. Zagotowujemy cały czas mieszając. Odstawiamy z ognia.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Formę na tarte (średnica około 28-30 cm) smarujemy masłem. Wykładamy spód większą ilością ciasta. Wkładamy do piekarnika na 12 minut.
Wyjmujemy z piekarnika ciasto i posypujemy spód tartą bułką. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180°C. Na spód ciasta wlewamy mus morelowy. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski, aby zrobić na wierzchu tarty kratkę. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na 30-35 minut.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-21 17:03:00
Pięknie się prezentuje:)
Odpowiedz