Pyszna tarta z dodatkiem pieczonej papryki. To pomysł na rodzinny obiad. Sprawdzi się także jako imprezowe danie.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Nastawiamy piekarnik na 230 stopni C. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i sól. Rozcieramy składniki palcami. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto w gładką kulę. Wkładamy ją do lodówki na godzinę.
Paprykę wkładamy na blaszce do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie przewracamy papryki na drugą stronę i znów pieczemy przez 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i wkładamy do woreczka foliowego. Zamykamy worek. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 190 stopni C. Po 10 minutach wyjmujemy papryki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę, a sok z papryki zlewamy do miseczki
Ciasto z lodówki rozwałkować. Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto. Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. grochem lub ryżem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze przez 13 minut. Ciasto wyjmujemy. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C.
W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy pokruszony ser feta, pokrojoną paprykę wraz z sokiem, pokrojoną mozzarellę, jogurt, sól, pieprz oraz natkę pietruszki. Na podpieczony spód tarty wylewamy masę jajeczną. Wierzch posypujemy papryką. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Paprykę do nadzienia możemy upiec wcześniej.
Dodaj komentarz