Tarta z papryką i serem feta

Pyszna tarta z dodatkiem pieczonej papryki. To pomysł na rodzinny obiad. Sprawdzi się także jako imprezowe danie.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 2 czerwone papryki
  • 4 - 5 jajek
  • ok 1/3 łyżeczki soli i pieprzu
  • 170 g sera feta lub sera camembert
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej lub wędzonej papryki + ewentualnie dodatkowo 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • odrobina masła do wysmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 230 stopni C. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i sól. Rozcieramy składniki palcami. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto w gładką kulę. Wkładamy ją do lodówki na godzinę.



Krok 2

Paprykę wkładamy na blaszce do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie przewracamy papryki na drugą stronę i znów pieczemy przez 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i wkładamy do woreczka foliowego. Zamykamy worek. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 190 stopni C. Po 10 minutach wyjmujemy papryki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę, a sok z papryki zlewamy do miseczki



Krok 3

Ciasto z lodówki rozwałkować. Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto. Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. grochem lub ryżem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze przez 13 minut. Ciasto wyjmujemy. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C.



Krok 4

W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy pokruszony ser feta, pokrojoną paprykę wraz z sokiem, pokrojoną mozzarellę, jogurt, sól, pieprz oraz natkę pietruszki. Na podpieczony spód tarty wylewamy masę jajeczną. Wierzch posypujemy papryką. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.



Wskazówki

Paprykę do nadzienia możemy upiec wcześniej.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.