Bardzo sycąca tarta, która jest łatwa w przygotowaniu. Jest nie tylko sycąca, ale także bardzo smaczna. Jeśli lubisz pieczarki, koniecznie ją przygotuj dla swojej rodziny.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy masło, sól. Zagniatamy. Dodajemy jajko oraz jogurt. Wyrabiamy jednolite ciasto. Wkładamy je do lodówki na około pół godziny.
Kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki albo połówki.
W jednym garnku/patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę. Jak się zeszkli dodajemy kurczaka, trochę soli i pieprzu i chwilę podsmażamy. Odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. W drugim garnku rozgrzewamy drugą łyżkę masła i wrzucamy pieczarki. Dusimy około 5-8 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Następnie wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy Śmietankę Łaciatą oraz jogurt. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce i również dodajemy do masy.
Na ciasto układamy część pieczarek oraz kurczaka. Wylewamy masę jajeczną. Na wierzch znowu układamy część pieczarek i kurczaka. Wkładamy gotową tarte do piekarnika na około 30 minut. Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj komentarz