Prawdziwie mięsna tarta z dodatkiem boczku. Jest bardzo sycąca i prosta w przygotowaniu. Jeśli lubisz wytrawne tarty, ta na pewno Ci zasmakuje.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
W misce umieszczamy składniki na ciasto oraz dodajemy ¼ łyżeczki soli. Zagniatamy całość. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
W garnku podgrzewamy wodę. Jak się zagotuje wkładamy dwa jajka i gotujemy na twardo, czyli około 10-12 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy jajka, studzimy i kroimy w kostkę. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy i obniżamy temperaturę do 190°C.
Szynkę i boczek kroimy w paski. Pora myjemy i kroimy w plastry, a następnie plastry kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy szynkę wraz z porem przez około 3 minuty. Po usmażeniu, na tej samej patelni smażymy chwilę boczek.
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę zasmażamy. Dolewamy mleko i mieszając cały czas gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy na sam koniec musztardę i mieszamy.
Na ciasto wykładamy podsmażoną szynkę z porem, jajka pokrojone. Do sosu dodajemy 3 jajka i mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy również boczek i wylewamy całość na por z szynkę. Na wierzch ścieramy żółty ser. Wkładamy tarte do piekarnika na 40 minut.
Dodaj komentarz