Tarta z wędzona rybą

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • mąka pszenna 160 g + 3 łyżki
  • sól alpejska ½ łyżeczki
  • masło extra Łaciate 200 g
  • jajka 4 sztuki
  • wędzona makrela 1 sztuka
  • cebula 2 sztuki
  • mleko Łaciate 3,2% Mlekpol 2 szklanki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią szczypta
  • oliwki zielone słoik

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj kruche ciasto. W misie robota planetarnego połącz ze sobą: mąkę, połowę masła, 2 żółtka oraz sól. Ciasto zagnieć, a następnie rozwałkuj i ułóż w foremce. Rozłożone ciasto nakłuj widelcem, a następnie podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 8-9 minut.



Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i obsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dodaj suszone pomidory z czosnkiem i bazylią i całość wymieszaj.



Krok 3

W rondelku rozpuść Masło extra Łaciate, dodaj 3 łyżki mąki tworząc zasmażkę. Następnie dolej Mleko Łaciate 3,2% i mieszaj do powstania sosu.



Krok 4

Podpieczone ciasto wyciągnij z piekarnika. Obierz rybę ze skóry i ości, następnie pokrój na mniejsze kawałki, dodaj pokrojoną do sosu. Oliwki pokrój na połówki i dodaj do sosu, razem z 2 jajkami i usmażoną wcześniej cebulą z suszonymi pomidorami. Całość dokładnie mieszaj a następnie przelej farsz do foremki z podpieczonym ciastem.



Krok 5

Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.