Tartaletki z budyniem i granatem

Pyszne tartaletki z kremem budyniowym i owocami granatu. To idealny deser dla dzieci albo na przyjęcie. Jest bardzo prosty w wykonaniu, dlatego warto sięgnąć po ten przepis.

Danie: Deser

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka

Masa:

  • 2 opakowania proszku budyniowego z cukrem (np. waniliowego lub śmietankowego)
  • 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 36%
  • 500 ml mleka
  • 3 granaty

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej masło. Składniki siekamy nożem, by ciasto przypominało kruszonkę. Dodajemy żółtka, cukier i sól. Całość zagniatamy i formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem i wylepiamy ciastem. Foremki wstawiamy do lodówki na godzinę.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Wyjmujemy foremki z lodówki i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 15 minut.



Krok 4

Przygotowujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu w jednym garnku, jednak dodajemy o połowę mniej mleka (czyli 500 ml) oraz dodatkowo śmietankę Łaciatą. Gotujemy budyń, następnie odstawiamy, aby lekko przestygł.



Krok 5

Wyjmujemy upieczone tartaletki i wypełniamy je ciepłym budyniem. Granaty kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Dekorujemy pestkami wierzch tartaletek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.