Pyszne tartaletki z kremem budyniowym i owocami granatu. To idealny deser dla dzieci albo na przyjęcie. Jest bardzo prosty w wykonaniu, dlatego warto sięgnąć po ten przepis.
Danie: Deser
Osób: 20
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej masło. Składniki siekamy nożem, by ciasto przypominało kruszonkę. Dodajemy żółtka, cukier i sól. Całość zagniatamy i formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem i wylepiamy ciastem. Foremki wstawiamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Wyjmujemy foremki z lodówki i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Przygotowujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu w jednym garnku, jednak dodajemy o połowę mniej mleka (czyli 500 ml) oraz dodatkowo śmietankę Łaciatą. Gotujemy budyń, następnie odstawiamy, aby lekko przestygł.
Wyjmujemy upieczone tartaletki i wypełniamy je ciepłym budyniem. Granaty kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Dekorujemy pestkami wierzch tartaletek.
Dodaj komentarz