Pyszne słodko-kwaśne tartaletki na lato. Porzeczki dodają słodkiemu kremowi odrobiny kwaskowatości. Smakują rewelacyjnie. Przepis jest prosty w przygotowaniu.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 20
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Ciasto wyjmujemy i odrywamy od niego małe kawałki. Wylepiamy foremki do tartaletek (wychodzi 20-30 sztuk, zależy od wielkości foremek). Wstawiamy je na około 30 minut do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Tartaletki wyciągamy z lodówki. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiamy na około 15 minut.
Robimy krem. Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. W drugiej misce ubijamy mascarpone, aż będzie puszysty. Następnie powoli mieszamy śmietankę Łaciatą z mascarpone.
Owoce czyścimy. Tartaletki wypełniamy kremem i dekorujemy owocami.
Śmietanka Łaciata, aby się ubiła, musi być schłodzona.
Dodaj komentarz