Tartaletki z porzeczkami

Pyszne słodko-kwaśne tartaletki na lato. Porzeczki dodają słodkiemu kremowi odrobiny kwaskowatości. Smakują rewelacyjnie. Przepis jest prosty w przygotowaniu.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 200 g mąki
  • - 100 g mielonych orzechów np. laskowych, włoskich
  • - 120 g masła Łaciate
  • - 50 ml wody
  • - 3 łyżki cukru pudru

Krem

  • - 100 g mascarpone Mazurski Smak
  • - 100 ml Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • - 2-3 łyżki cukru pudru
  • - ok 70 g porzeczek czerwonych
  • - ok 70 g porzeczek czarnych

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około godzinę.



Krok 2

Ciasto wyjmujemy i odrywamy od niego małe kawałki. Wylepiamy foremki do tartaletek (wychodzi 20-30 sztuk, zależy od wielkości foremek). Wstawiamy je na około 30 minut do lodówki.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Tartaletki wyciągamy z lodówki. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiamy na około 15 minut.



Krok 4

Robimy krem. Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. W drugiej misce ubijamy mascarpone, aż będzie puszysty. Następnie powoli mieszamy śmietankę Łaciatą z mascarpone.



Krok 5

Owoce czyścimy. Tartaletki wypełniamy kremem i dekorujemy owocami.



Wskazówki

Śmietanka Łaciata, aby się ubiła, musi być schłodzona.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.