Tatar ze śledzia

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 4 filety ze śledzia
  • 1 dojrzałe, duże awokado
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula czerwona
  • ½ cukinii
  • sok z ½ cytryny
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego
  • sól
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu (poszatkowanego)
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżka gęstej śmietany (np. 18%) lub jogurtu greckiego
  • 8 kromek chleba tostowego, najlepiej pełnoziarnistego, podpieczonego
  • dobrej jakości oliwa z oliwek do skropienia całości

Przygotowanie

Krok 1

Śledzie moczymy w mleku min. 2 godziny, a później opłukujemy zimną wodą. Odsączamy na sitku. Kroimy w drobną kosteczkę.



Krok 2

Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki. Obieramy połówki ze skóry (np. łyżką) i kroimy w kostkę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, cukier, trochę soli, śmietanę. Całość mieszamy, lekko rozgniatając awokado.



Krok 3

Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy dokładnie i kroimy razem ze skórką w mniejszą kostkę.



Krok 4

Wszystkie składniki łączymy. Doprawiamy całość pieprzem, cząbrem i solą. Z tostów wykrawamy koła, układamy tatara i dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy od razu lub lekko schładzamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.