Śledzie moczymy w mleku min. 2 godziny, a później opłukujemy zimną wodą. Odsączamy na sitku. Kroimy w drobną kosteczkę.
Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki. Obieramy połówki ze skóry (np. łyżką) i kroimy w kostkę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, cukier, trochę soli, śmietanę. Całość mieszamy, lekko rozgniatając awokado.
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy dokładnie i kroimy razem ze skórką w mniejszą kostkę.
Wszystkie składniki łączymy. Doprawiamy całość pieprzem, cząbrem i solą. Z tostów wykrawamy koła, układamy tatara i dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy od razu lub lekko schładzamy.
Dodaj komentarz