Tęczowa sałatka owocowa

Kiedy robi się coraz cieplej, zwiększa się dostęp do świeżych owoców. W tym okresie możemy zestawiać je ze sobą pojedynczo lub zrobić kolorowy mix, który doda koloru i smaku spotkaniom z najbliższymi.

Danie: Deser, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Deser, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 czerwone grejpfruty
  • 1 duże mango
  • 4 kiwi
  • 1 opakowanie borówek
  • Banany
  • 1 opakowanie malin
  • 3 figi
  • 0,5 kg truskawek
  • 200 g winogron
  • Świeża mięta

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowanie takiej pięknej i kolorowej sałatki owocowej jak na zdjęciu wcale nie jest takie trudne, na jakie wygląda. Wystarczy jedynie odpowiednio pokroić i poukładać owoce.



Krok 2

Na początku wszystkie owoce dokładnie myjemy. Nie należy obierać grejpfruta i kiwi. Obrać należy jedynie banana, a od truskawek oderwać szypułki. Połówki kiwi strzępimy (wycinamy ząbki).



Krok 3

Mango kładziemy na desce do krojenia, przytrzymujemy je w pozycji pionowej i odkrawamy szersze boki wzdłuż pestki. Części owocu nacinamy w dłoni w kratkę, a skórkę odwracamy na lewą stronę. Figi kroimy w ćwiartki. Pokrojonego w plasterki grejpfruta, plasterki banana, połówki truskawek, mango, figi oraz winogrona układamy na talerzach.



Krok 4

Teraz wystarczy dodać do sałatki maliny, borówki, listki mięty i zajadać ją ze smakiem.



Wskazówki

Wybierając mango w sklepie musimy zwrócić uwagę na kolor i jędrność skóry. Kiedy jest żółte i jędrne, a po naciśnięciu możemy wyczuć palcami lekki miąższ to znaczy, że jest już dojrzałe, słodkie i smaczne.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.