Tikka Masala z kurczakiem

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,1 kg piersi z kurczaka
  • 820 g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1,5 szklanki jogurtu typ grecki Mlekpol
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4,5 łyżeczki świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka garam masala
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • ugotowany ryż basmati
  • świeża kolendra

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Imbir zmiel drobno. Czosnek posiekaj na małe kawałeczki. Jalapeno przekrój na pół i pozbądź się pestek. Kolendrę posiekaj.



Krok 2

W 5-litrowym wolnowarze wymieszaj przecier pomidorowy, jogurt, cebulę, imbir, czosnek i przyprawy. Dodaj kurczaka, jalapeno i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu przez 4 godziny, aż kurczak będzie miękki. Następnie usuń jalapeno i liść laurowy.



Krok 3

W małej misce wymieszaj skrobię kukurydzianą ze śmietanką, aż będzie gładka. Stopniowo dodawaj mieszaninę do sosu. Gotuj na wysokim ogniu przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z gorącym ryżem. Ozdób kolendrą. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.