Tiramisu z kajmakiem

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 250 g mascarpone (schłodzonego)
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 3 - 4 łyżki amaretto lub innego alkoholu
  • 300 g masy krówkowej - kajmaku
  • mała paczka okrągłych biszkoptów (ok. 120 g)
  • ok. 200 g mrożonych owoców czarnej porzeczki lub malin lub ok. 300 g świeżych malin, jagód, borówki amerykańskiej
  • kakao

Przygotowanie

Krok 1

Mascarpone schłodzić w lodówce. Zaparzyć mocną kawę (np. z 2 łyżek rozpuszczalnej kawy + 250 ml wrzątku), dodać likier lub inny alkohol i ostudzić (np. wstawić kawę w zimną wodę).



Krok 2

Biszkopty wkładać na chwilę (po ok. 2 sekundy z każdej strony) do kawy, przełamać na 2 - 3 części i włożyć do małych szklaneczek. Do każdej włożyć po ok. 2 - 3 biszkopty.



Krok 3

Mascarpone włożyć do miski i ubijać mikserem przez ok. 1,5 minuty. Dodać kajmak i ubijać jeszcze przez ok. 1 minutę aż powstanie kremowa i nieco puszysta masa. Połowę masy wyłożyć na biszkopty w szklaneczkach.



Krok 4

Dodać owoce (mogą być zamrożone jeśli deser będzie oczekiwał na podanie i owoce zdążą się rozmrozić) lub rozmrożone ewentualnie świeże. Kwaśne owoce można posłodzić.
Przykryć pozostałym kremem. Na wierzchu ułożyć namoczone w kawie biszkopty wypukłą stroną do góry. Posypać kakao bezpośrednio przez sitko.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.