Kawę zalać wrzątkiem, ostudzić i wlać likier amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać mascarpone, i ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji. Śmietanę kremówki ubić na sztywno, dodać do masy z mascarpone i wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę podzielić na 3 równe części.
Do rondelka wlać wodę, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretkę, i bardzo dokładnie wymieszać (nie gotować). Mus odstawić do lekkiego stężenia. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę nasączonych w kawie biszkoptów i posypać obficie kakao. Rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącego musu brzoskwiniowego. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Gdy mus zastygnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao i rozsmarować drugą część kremu. Wylać resztę musu brzoskwiniowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na samym końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu i posypać kakao. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj komentarz