Tiramisu z musem brzoskwiniowym

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Dodatki

  • 3 paczki podłużnych biszkoptów( 3x160 g),
  • kakao do obsypania,
  • Krem:,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 0,5 l śmietany kremówki 36%,
  • 4 żółtka,
  • 8 łyżek cukru pudru

Poncz

  • 1,5 szklanki wrzątku,
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 50 ml likieru amaretto

Mus brzoskwiniowy

  • 500g brzoskwiń z puszki,
  • 130ml wody,
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Przygotowanie

Masa

Kawę zalać wrzątkiem, ostudzić i wlać likier amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać mascarpone, i ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji. Śmietanę kremówki ubić na sztywno, dodać do masy z mascarpone i wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę podzielić na 3 równe części.



Mus

Do rondelka wlać wodę, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretkę, i bardzo dokładnie wymieszać (nie gotować). Mus odstawić do lekkiego stężenia. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę nasączonych w kawie biszkoptów i posypać obficie kakao. Rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącego musu brzoskwiniowego. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Gdy mus zastygnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao i rozsmarować drugą część kremu. Wylać resztę musu brzoskwiniowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na samym końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu i posypać kakao. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.