Torb bezowy Dakłas

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Beza

  • 8 dużych białek
  • szczypta soli
  • 400 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 suszonych daktyli

Masa serowa

  • 300 g serka marcapone schlodzonego
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 36% Łaciata
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200g masy kajmakowej
  • Pół szklanki orzechów włoskich posiekanych
  • 10 daktyli posiekanych

Posypka

  • Cukier puder
  • Kakao
  • Daktyle

Przygotowanie

Robienie bezy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, delikatnie wymieszać. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą.



Masa

Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę (można na wolnych obrotach miksera). Śmietankę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Dodać bakalie i delikatnie wymieszać.



Posypka

Na paterze ułożyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao, udekorować daktylami i orzechami.



Wskazówki

Jest trochę pracochłonne ale warto się trochę poświęcić bo warto żyć dla małej pokusy i rozkoszy. Polecam.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.