Tort makowy

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 850 g masy makowej(w puszce)
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 8 jajek L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 1 litr śmietanki 30 % Łaciata
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix-y

Przygotowanie

Ciasto

Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po łyżce masy makowej i dalej ucieramy. Następnie wsypujemy bułkę tartą z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubijamy pianę z białek na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Całość wylewamy do tortownicy 26 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni C około 1 godziny.



Kem

Śmietanę ubijamy na sztywno.Kakao mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do ubitej śmietany. Na koniec dodajemy śmietan-fixy. Cisto przekrawamy(możemy nasączyć np. rumem) połowę masy makowej wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim krążkiem i rozsmarowujemy pozostałą część kremy na boki i wierzch. Boki możemy posypać np. wiórkami kokosowymi podsmażonymi na łyżce masła, a wierzch czekoladą. Smacznego



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.