Tort Malinowo-Śmietankowy

Autor:

Katarzyna

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Tort

  • Ciasto:
  • 5 jaj roz. L
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Żelki malinowe:
  • 300 g malin
  • 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 400ml wody
  • Krem malina-biała czekolada:
  • 200 g białej czekolady
  • 500ml śmietanki 36% Łaciata
  • 200 g malin
  • 2 łyżki żelatyny namoczone w 5 łyżkach wody
  • Dekoracja:
  • 150 g malin
  • 350 ml śmietanki 36% Łaciata ubite z 2 łyżkami cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto Całe jajka i oba cukry wsyp do miksera i ubijaj na puszysta, jasną masę ( u mnie ok. 15minut). Następnie dodaj olej i przesiana mąkę. Wymieszaj delikatnie biszkopt szpatułką. Przełóż do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut (w zależności od piekarnika czas może ulec zmianie). Piec do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przetnij na 3 blaty. Żelki malinowe Rozpuszczone galaretki połącz z malinami. Przełóż do dwóch form o średnicy 18cm. Schłódź w lodówce. Krem malina-biała czekolada Śmietankę zagotuj. Odstaw z palnika i dodaj posiekana białą czekoladę. Rózgą kuchenną dokładnie połącz składniki. Masę wstaw do lodówki na cały dzień (mocno schłódź). Maliny zagotuj i odstaw do lodówki. Schłodzoną śmietankę ubij do sztywności, dodaj maliny i rozpuszczoną żelatynę. Dekoracja Śmietankę ubij i przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka. Złożenie tortu Na brzegi każdego ciasta szprycuję śmietankę w okrąg. ciasto - krem malina-biała czekolada - żelka malinowa - krem malina-biała czekolada ciasto - krem malina-biała czekolada - żelka malinowa - krem malina-biała czekolada ciasto - krem malina-biała czekolada - dekoracją maliny + śmietanka





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.