Tortilla z jajkiem i bekonem

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • świeża mięta – 4 łodygi
  • natka pietruszki – ¼ pęczka
  • serek śmietankowy – 150 g
  • limonka – ½ szt.
  • sól
  • pieprz cayenne
  • pomidor – 1 szt.
  • boczek – 8 plastrów
  • masło – 2-3 łyżki
  • jajka – 8 szt.
  • tortilla pszenna – 4 szt.

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie zioła myjemy, listki obrywamy i drobno siekamy. Mieszamy z serkiem śmietankowym i skórką otartą z limonki oraz odrobiną soku z limonki, doprawiamy solą i pieprzem cayenne.



Krok 2

Pomidora oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Bekon smażymy na patelni, aż będzie chrupiący, odstawiamy. Masło rozpuszczamy na patelni, podsmażamy na nim krótko z obu stron plasterki pomidora. Jajka rozbijamy i dodajemy do pomidora, smażymy sadzone.



Krok 3

Tortille, jedną po drugiej, podgrzewamy przez chwilę na suchej patelni, aż będą elastyczne. Smarujemy serkiem śmietankowym i posypujemy bekonem. Na każdej układamy po 2 jajka sadzone z pomidorami, lekko solimy i natychmiast podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.