Tradycyjna lasagne

Lekkie danie na lato i świetny pomysł na odrobinę różnorodności w naszej kuchni. Ekspresowe, proste wykonanie i pyszny smak

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 100 g sera Salami w plastrach Mlekpol
  • 100 g tartego sera Mozzarella Mlekpol
  • cebule
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 300 ml pasty pomidorowej
  • 150 ml Śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Kroimy drobno cebulę i ścieramy ser żółty na tarce. Podsmażamy cebulę i mięso na oleju, aż do uzyskania rumianego koloru. Dodajemy zioła prowansalskie i przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.



Krok 2

Natłuszczamy naczynie żaroodporne i rozkładamy makaron.



Krok 3

Następnie równomiernie rozprowadzamy mięso z pastą pomidorową. Przykrywamy kolejną warstwą makaronu i zalewamy śmietanką. Robimy kilka warstw i wierzch posypujemy serem żółtym



Krok 4

Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem przez ok. 40 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy przez 10 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-21 18:55:00

Najlepsze!

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.