Lekkie danie na lato i świetny pomysł na odrobinę różnorodności w naszej kuchni. Ekspresowe, proste wykonanie i pyszny smak
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Kroimy drobno cebulę i ścieramy ser żółty na tarce. Podsmażamy cebulę i mięso na oleju, aż do uzyskania rumianego koloru. Dodajemy zioła prowansalskie i przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Natłuszczamy naczynie żaroodporne i rozkładamy makaron.
Następnie równomiernie rozprowadzamy mięso z pastą pomidorową. Przykrywamy kolejną warstwą makaronu i zalewamy śmietanką. Robimy kilka warstw i wierzch posypujemy serem żółtym
Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem przez ok. 40 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy przez 10 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Ciasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-21 18:55:00
Najlepsze!