Tradycyjna sałatka jarzynowa

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6-8 łyżek majonezu
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 8 - 10 jajek
  • 0,5 kg dobrych ogórków kiszonych
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ogórki pokrój w drobną kostkę, groszek odsącz z zalewy i wymieszaj z ogórkami. Odstaw na 30 minut.



Krok 2

Ziemniaki, seler, marchew i pietruszkę dokładnie umyj w zimnej wodzie i przełóż do garnka. Zalej zimną wodą, przykryj pokrywką i gotuj do miękkości. Warzyw przed gotowaniem nie obieraj, dzięki temu sałatka będzie bardziej wyrazista w smaku.



Krok 3

Ugotowane warzywa odcedź, wystudź a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wody z gotowania nie wylewaj, możesz ją wykorzystać na przykład do bulionu na żurek lub inną zupę.
Pokrojone warzywa wymieszaj z ogórkami i groszkiem.



Krok 4

Ugotowane jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Do sałatki stopniowo dodawaj po łyżce majonezu, cały czas mieszając. Majonezu powinno być tyle, aby dobrze połączył ze sobą wszystkie składniki sałatki.



Krok 5

Na koniec dopraw do smaku sola i pieprzem, wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.