Tradycyjne niemieckie pierniczki z cytrynowym lukrem

Autor:

Bogna

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciastka- pierniczki

  • 100 g masła Laciatego,
  • 300 g mąki pszennej ,
  • 100 g płatków migdałowych,
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka czarnego kakao,
  • 1 szklanka miodu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka rumu

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki ciepłej wody

Ciastka

  • Lukier:,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki ciepłej wody

Przygotowanie

Krok 1

Miód i masło podgrzać.Ostudzić.Połączyć z resztą składników.Wymieszać nasadką robota.Rękami formować małe kulki.Lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza ok.10 min.( zachować odstępy , bo rosną!)



Krok 2

Lukier do cukru wlać ciepłą wodę i mieszać do połączenia.Stopniowo dodawać sok cytrynowy



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.