Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Jajka wbij do miski, dodaj cukier i zmiksuj mikserem przez ok. 3 minuty na najwyższych obrotach. Jajka powinny podwoić swoją objętość i zrobić się puszyste. Do ubitych jajek dodaj przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Następnie dodaj mleko o smaku truskawkowym oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut.
Na rozgrzaną patelnię (jeśli jest teflonowa nie potrzeba dodawać oleju przed smażeniem) nałóż za pomocą łyżeczki po kilka naleśników tak, aby się ze sobą nie stykały. Smaż na małym ogniu przez kilka minut z każdej strony.
Naleśniki podawaj z truskawkami - za pomocą ostrego noża wytnij szypułki i nadaj im kształt serduszek. Truskawki nadziej na wykałaczki i wbij w porcje naleśników. Przed podaniem możesz polać je rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!
Jajka lepiej się ubiją, jeśli będą w temperaturze pokojowej. Żeby się ogrzały wystarczy 2 godziny wcześniej wyjąć je z lodówki.
Dodaj komentarz