Udka kurczaka w miodzie

Proste danie. Możliwe do wykonania przez każdego. Nadaje się do jedzenia zarówno jako danie obiadowe, jak i na zimno w formie przekąski. Polecane na prywatki i parapetówki. Można je wcześniej przyrządzić i wyjąć we właściwej chwili. Szczególnie lubiane przez dzieci i młodzież.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 kg podudzi z kurczaka
  • - 3/4 szklanki miodu płynnego
  • - 2 łyżki oleju
  • - 5 łyżek musztardy grubogorczycowej
  • - 5 łyżek białego octu winnego
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Udka dokładnie myjemy i suszymy, po czym nacinamy każde 2-3 krotnymi ukośnymi nacięciami.



Krok 2

Miód mieszamy z musztardą, octem winnym i olejem. Doprawiamy przyprawami.



Krok 3

Udka polewamy z każdej strony powstałą marynatą i zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.



Krok 4

Udka wyjmujemy, odsączamy z nadmiaru marynaty. Układamy na blaszce piekarnika lub na grillu. Pieczemy w średniej temperaturze przez 30 minut, obracając je przynajmniej dwukrotnie. Skórka powinna być rumiana i chrupiąca.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-18 09:06:00

Bardzo dobre, polecam:)

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.