Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. ziemniaki obrać i pokroić w ósemki i posypać ziołami prowansalskimi. Paprykę pokroić w kostkę, cukinię również pokroić w kostkę. Na blaszce ułożyć wszystkie składniki, oprócz cebuli, skropić oliwą, doprawić delikatnie pieprzem i wymieszać.
Udka natrzeć przyprawami i olejem i ułożyć na warzywach skórą do dołu - piec wszystko 30 minut.
Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z pieca, odłożyć na bok nogi. Warzywa oprószyć solą, papryką, czosnkiem dodać cebulkę pokrojoną w plastry, a jeśli jest duża, to w większą kostkę i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć z powrotem udka tym razem skórą do góry. Piec kolejne 20-25 minut. Podawać z warzywami i pieczonymi ziemniakami.
Dodaj komentarz