Udka z grzybami i sosem pomidorowym

Proste i pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Robi się prawie samo, trafi w gusta praktycznie każdego - mięciutkie mięso z kurczaka, aromatyczny sos pomidorowy i pachnące lasem grzyby. Wszystko podane z pomidorkami koktajlowymi.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 14 pomidorków koktajlowych
  • 300 g grzybów leśnych (podgrzybki/borowiki)
  • 6 łyżek masła Łaciate
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g oliwek (opcjonalnie)

Marynata:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 4 łyżki oleju

Sos pomidorowy:

  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ szklanki śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżeczka papryki
  • 3 łyżki ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Udka nacieramy marynatą z oleju, miodu, musztardy, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i papryki. Odstawiamy na 30 minut, po czym podsmażamy z obu stron na oleju.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 170°C z termoobiegiem. Grzyby kroimy na mniejsze części i podsmażamy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku.



Krok 3

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, dodajemy przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy. Dodajemy śmietankę Łaciatą, przyprawiamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty.



Krok 4 

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy mięso i smarujemy je przecierem pomidorowym. Dodajemy grzyby, oliwki i pomidorki koktajlowe. Pieczemy przez 1,5 godziny.



Wskazówki

Jeśli nie mamy świeżych pomidorów, możemy zastąpić je pomidorami z puszki.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-19 22:19:00

Świetny przepis, mięso wygląda na bardzo smaczne.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.