Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiać. Posiekać z masłem, zagnieść ciasto, szczelnie zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 10-12 minut.
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier, zmiksować.
Dodać ser z wiaderka, serek mascarpone, olej, budyń i powtórnie zmiksować.
Z laski wanilii wydrążyć ziarenka, dodać do sera razem ze skórką pomarańczową.
Schłodzoną śmietankę Łaciata ubić na sztywno, połączyć z masą serową, delikatnie wymieszać.
⅓ masy serowej wylać na podpieczone ciasto, ułożyć pokrojone ananasy, zalać pozostałym serem. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 1 godziny. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku do ostudzenia.
Sernik pozostawić w piekarniku do ostudzenia.
Dodaj komentarz