Warzywna zupa krem

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 3/4 kostki masła Łaciate
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek pietruszki natki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1,5 gałązki selera naciowego
  • 2-3 małe cukinie
  • 1 łyżeczka płaska papryczki chili w płatkach

Przygotowanie

Krok 1

Garnek napełniamy małą ilością wody, powinna być ona na dnie, ponieważ warzywa puszczą wodę. Cukinię, marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy seler naciowy. Całość gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną.



Krok 2

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek i szklimy do momentu aż nabierz złocistego koloru.



Krok 3

W momencie, gdy warzywa w garnku zmiękną dodajemy pomidory w puszce. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Następnie do garnka dodajemy wcześniej przygotowaną zawartość z patelni. Na koniec zupę doprawiamy lubczykiem, majerankiem, posiekaną natką pietruszki oraz płatkami chili. Całość gotujemy jeszcze ok. 2 minuty.



Krok 4

Na koniec wystarczy zblendować zupę na krem. Smacznego!



Wskazówki

Do dekoracji można wykorzystać podsmażony chips z boczku i listek bazylii.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.