Wegetariańska korma

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonego kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 ziemniak
  • 2 marchewki
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 szklanki świeżych zielonych fasolek
  • 1/2 szklanki kalafiora
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1/4 szklanki migdałów blanszowanych
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 230 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Marchew pokrój w kostkę. Paprykę także pokrój w kostkę. Fasolkę posiekaj na mniejsze kawałki. Kalafior podziel na małe różyczki.



Krok 2

W dużym rondlu lub głębokiej patelni podgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smażąc do momentu, aż staną się miękkie i lekko złociste.



Krok 3

Do cebuli i czosnku dodaj mielony kminek, kolendrę, kurkumę, cynamon oraz kardamon. Smaż przez około 2 minuty, ciągle mieszając, aż przyprawy uwolnią swój aromat.



Krok 4

Dodaj pokrojonego ziemniaka, marchewkę, zieloną paprykę, zielone fasolki i kalafior. Mieszaj, aż warzywa będą dobrze pokryte przyprawami.



Krok 5

Dodaj groszek, migdały i rodzynki do warzywnej mieszanki. Wlej mleko i przecier pomidorowy, a następnie dodaj sól. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.



Krok 6

Wegetariańską kormę możesz podawać z ryżem lub chlebkami naan. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.