Wesołe muffiny

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 ml mleka Łaciate 2%,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • posypka waflowa (czerwona i niebieska) ,
  • 6 szt. ciastek typu markizy kakaowe,
  • cukierki typu M&Ms i cukrowe oczy do dekoracji,
  • wiśnie w żelu,
  • 200 ml śmietanki Łaciata 36%,
  • cukier puder do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wkładamy wszystkie składniki ciasta, krótko je miksujemy do połączenia sie składników i otrzymania jednolitej masy.



Krok 2

Do każdej papilotki na muffinki nakładamy ok. 1,5 łyżki ciasta. Na to 1 łyżeczkę wiśni w żelu i kolejne 1,5 łyżki ciasta.



Krok 3

Piec w temp 200⁰C około 20 min. Wystudzić



Krok 4

Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku i za pomocą szprycy nałożyć śmietanę na muffiny.



Krok 5

Muffinki posypać waflową posypką (połowa muffinek niebieska, połowa czerwona) udekorować oczami i dołożyć nos oraz markizę. Radość dzieci gwarantowana.



Wskazówki

Śmietanka musi być dobrze schłodzona.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.