Wieprzowina na ostro

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Skadniki

  • 1/2 kg karkówki wieprzowej (możliwie jak najchudszej)
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki ostrego sosu chilli
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • do podania:
  • dymka pokrojona na ukośne kawałki

Przygotowanie

Krok 1

Umyte i osuszone mięso pokrój w poprzek włókien na możliwie najcieńsze plastry. Przełóż do miski, zalej sosem sojowym, wymieszaj i odstaw na bok.
Cebule obierz i pokrój na cienkie piórka.



Krok 2

W woku lub dużej patelni silnie rozgrzej olej, wrzuć cebulę i cały czas mieszając smaż przez 3 minuty, aż lekko się zeszkli. Dodaj pół szklanki wody i szczyptę soli. Często mieszając smaż, aż płyn całkowicie odparuje.



Krok 3

Dodaj mięso wraz z sosem, dodaj sos chilli i smaż na dużym ogniu nie przerywając mieszania przez 6-7 minut, aż wszystkie kawałki zmienią kolor na ciemno brązowy. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.