Wiśniowe ciasto

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła Łaciate
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 7 jajek
  • Cukier puder do posypania ciasta
  • Tłuszcz do formy

Dodatkowo:

  • 400 g wiśni

Przygotowanie

Ciasto

Margarynę pokroić w kostkę do miski, rozetrzeć mikserem z cukrem waniliowym. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Z białek i cukru, ubić pianę na sztywno, dodawać po łyżce masy żółtkowej, wymieszać. Na samym końcu dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 37x25. Wiśnie opłukane i osączone, wypestkować, opsypać mąką, rozsypać na cieście. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 35 minut w 180°C. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.