Włoska Focaccia z oliwkami

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 300 g ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • oliwa extra vergine
  • 1 szklanka czarnych oliwek
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Do 150 ml ciepłej wody dodaj rozdrobnione drożdże, łyżeczkę cukru i odrobinę mąki. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.



Krok 2

Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj drożdże i 150 ml ciepłej wody. Wymieszaj całość łyżką. Następnie dodaj sól i 1/4 szklanki oliwy. Przełóż ciasto do miksera i wyrabiaj przez około 10 minut. Ciasto po tym czasie powinno być gładkie i elastyczne. Z ciasta uformuj kulę i włóż do miski. Odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut.



Krok 3

Po tym czasie wyrób jeszcze chwilę ciasto, a następnie wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto na blaszce za pomocą dłoni. Na wierzch ciasta połóż pokrojone, czarne oliwki i posiekany rozmaryn. Odstaw na kolejne 45 minut. Piekarnik nagrzej do 200℃. Piecz przez około 35 minut. Ostudź i pokrój na kawałki. Podawaj z oliwą extra vergine. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.