Do 150 ml ciepłej wody dodaj rozdrobnione drożdże, łyżeczkę cukru i odrobinę mąki. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj drożdże i 150 ml ciepłej wody. Wymieszaj całość łyżką. Następnie dodaj sól i 1/4 szklanki oliwy. Przełóż ciasto do miksera i wyrabiaj przez około 10 minut. Ciasto po tym czasie powinno być gładkie i elastyczne. Z ciasta uformuj kulę i włóż do miski. Odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Po tym czasie wyrób jeszcze chwilę ciasto, a następnie wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto na blaszce za pomocą dłoni. Na wierzch ciasta połóż pokrojone, czarne oliwki i posiekany rozmaryn. Odstaw na kolejne 45 minut. Piekarnik nagrzej do 200℃. Piecz przez około 35 minut. Ostudź i pokrój na kawałki. Podawaj z oliwą extra vergine. Smacznego!
Dodaj komentarz