Potrawa dzięki obecności miodu pitnego, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Napój ten działa na układ odpornościowy. Jest pomocny również w przypadku nadmiernego stresu oraz bezsenności. Z pewnością pozycja warta polecenia.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Mięso wołowe kroimy w plastry, posypujemy solą i pieprzem oraz 1 łyżeczką ziół prowansalskich, następnie smarujemy olejem i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Grzyby zalewamy ½ l wody, gotujemy przez 15 min i odstawiamy na półtorej godziny.
Wołowinę podsmażamy na rozgrzanym maśle. Umieszczamy w garnku i dodajemy borowiki z wywarem. Dusimy na małym ogniu.
Na patelnię wlewamy miód pitny, odparowujemy połowę płynu. Pozostałą część dodajemy do mięsa. Całość dusimy 35 minut pod przykryciem. Doprawiamy ponownie 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżeczką pieprzu i mąką wymieszaną ze śmietanką Łaciatą. Możemy podać z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.
Dodaj komentarz