Wołowina w miodzie pitnym

Potrawa dzięki obecności miodu pitnego, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Napój ten działa na układ odpornościowy. Jest pomocny również w przypadku nadmiernego stresu oraz bezsenności. Z pewnością pozycja warta polecenia.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg wołowiny
  • - 120 g suszonych borowików
  • - 120 ml miodu pitnego
  • - 1 łyżka masła
  • - 1 łyżka oleju
  • - 250 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 2 łyżeczki mąki
  • - 2 łyżki soli
  • - 2 łyżki pieprzu
  • - 1/2 litra wody
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • - 1 torebka kaszy gryczanej
  • - ogórki kiszone

Przygotowanie

Krok 1

Mięso wołowe kroimy w plastry, posypujemy solą i pieprzem oraz 1 łyżeczką ziół prowansalskich, następnie smarujemy olejem i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.



Krok 2

Grzyby zalewamy ½ l wody, gotujemy przez 15 min i odstawiamy na półtorej godziny.



Krok 3

Wołowinę podsmażamy na rozgrzanym maśle. Umieszczamy w garnku i dodajemy borowiki z wywarem. Dusimy na małym ogniu.



Krok 4

Na patelnię wlewamy miód pitny, odparowujemy połowę płynu. Pozostałą część dodajemy do mięsa. Całość dusimy 35 minut pod przykryciem. Doprawiamy ponownie 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżeczką pieprzu i mąką wymieszaną ze śmietanką Łaciatą. Możemy podać z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.