Zapiekanka makaronowa

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 1/2 szklanki makaronu
  • 400g chudego mielonego miesa
  • 1 srednia cebula
  • 150g pieczarek, pokojonych na plasterki
  • 3 zabki posiekanego czosnku
  • 1 lyzeczka suszonego oregano
  • 1 lyzeczka suchej bazylii
  • 1 puszka (420g) pomidorowego puree
  • 1 sloik (400g) sosu pomidorowego
  • 1 szklanka startej mozzarelli (100g)
  • sol, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotowac al dente. Mieso zrumienic na patelni, przelozyc na talerz i odlac nadmiar tluszczu. W tej samej patelni poddusic pieczarki, dodac cebule i czosnek i dusic az cebula zmieknie.



Krok 2

Wszystkie skladniki oprocz sera delkatnie wymieszac, dodac polowe mozzarelli, przysmaczyc sola i pieprzem i przelozyc do lekko posmarowanego olejem naczynia zaroodpornego. posypac pozostalym serem, przykryc i piec w temperaturze 195ºC przez 25 minut. Zdjac pokrywke i piec jeszce 5-10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.