Zapiekanka makaronowa z mrożonką warzywną

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 0,5 kg dowolnego grubego makaronu,
  • 750 g mrożonki warzywnej ( brokuł, marchewka, kalafior),
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/4 zielonej papryki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 125 gram parzonego boczku,
  • 4 plastry szynki gotowanej,
  • 2 łyżki odsączonej kukurydzy,
  • 1 szk śmietany 30% Łaciata,
  • 4 jajka,
  • 4 garście tartego sera żółtego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka z czubkiem soli,
  • 1 łyżeczka z czubkiem ziół prowansalskich,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • woda do gotowania + sól + olej,
  • masło do naczynia żaroodpornego,
  • duże naczynie żaroodporne

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie myjemy paprykę i kroimy w kostkę, cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Do gotującej się wody dodajemy sól i olej, wsypujemy makaron i mrożonkę. Gotujemy przez 5 minut od zagotowania. Przelewamy na cedzak i odsączamy z wody. Kroimy boczek i wędlinę. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy pokrojone warzywa oraz boczek, wędlinę. Smażymy przez kilka minut aż cebula będzie szklista. Ugotowany makaron z warzywami przekładamy do garnka. Dodajemy przesmażone warzywa z boczkiem i wędliną, odsączoną kukurydzę, 2 garście tartego sera, przyprawy i mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy przygotowaną zapiekankę. Do pojemnika wlewamy śmietankę i dodajemy wybite jajka i mieszamy. Przelewamy na zapiekankę i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.