Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie myjemy paprykę i kroimy w kostkę, cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Do gotującej się wody dodajemy sól i olej, wsypujemy makaron i mrożonkę. Gotujemy przez 5 minut od zagotowania. Przelewamy na cedzak i odsączamy z wody. Kroimy boczek i wędlinę. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy pokrojone warzywa oraz boczek, wędlinę. Smażymy przez kilka minut aż cebula będzie szklista. Ugotowany makaron z warzywami przekładamy do garnka. Dodajemy przesmażone warzywa z boczkiem i wędliną, odsączoną kukurydzę, 2 garście tartego sera, przyprawy i mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy przygotowaną zapiekankę. Do pojemnika wlewamy śmietankę i dodajemy wybite jajka i mieszamy. Przelewamy na zapiekankę i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Dodaj komentarz