Cebulę pokrój w kostkę. Na patelnię wlej olej i rozgrzej. Wrzuć pokrojoną cebulę i podsmaż. Na patelnię dołóż mięso. Przypraw solą i pieprzem czarnym mielonym. Dodaj pomidory z puszki i powoli smaż całość. Przypraw ziołami prowansalskimi. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do mięsa.
Bakłażana pokrój na plastry o grubości 1 cm. Plastry rozłóż na desce i posól – pozostaw na 20 minut.
Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Bakłażana zgrilluj z dwóch stron, a następnie przełóż na talerz.
Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę. Ułóż warstwę bakłażana, następnie nałóż porcję mięsa i posmaruj dipem śmietanowym. Ułóż kolejną warstwę bakłażana i mięsa. Dodaj czarne oliwki i ułóż kolejną warstwę bakłażana. Na wierzchu wyłóż plastry mozzarelli.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C na funkcji termoobiegu przez 30 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz