Zapiekanka z brokułem i mozzarellą

Szybki przepis dla leniwych. Brokuł zapiekany w sosie serowym. Łatwe i pożywne danie.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 50 g masła Mazurski Smak
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml szklanki mleka Mazurski Smak 3,2%
  • 300 g tartej mozzarelli Mlekpol
  • drobno posiekana pietruszka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180°C.



Krok 2

Z masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy mleko. Po zagotowaniu zdejmujemy rondel z ognia. Wrzucamy tartą mozzarellę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.



Krok 3

Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy.



Krok 4

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy różyczki brokułu i zalewamy całość przygotowanym sosem serowym.



Krok 5

Pieczemy 20 minut.



Wskazówki

Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.