Zapiekanka z brukselką

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 g brukselki
  • 200 g wędzony łosoś
  • szczypta suszone oregano
  • 10 szt suszonych pomidorów
  • 250 ml śmietanka 30% Łaciata
  • 4 duże jajka
  • 250 g mozzarelli Mlekpol
  • pęczek świeżej kolendry
  • sok wyciśnięty z ½ limonki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plasterki podsmażamy na oliwie na rozgrzanej patelni. Brukselkę kroimy na połówki. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy połówki brukselek, sól oraz pieprz i smażymy ok. 6 minut. Suszone pomidory kroimy w paki i dodajemy razem z suszonym oregano. Mieszamy. Brukselkę z dodatkami przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do wystygnięcia.



Krok 2

Jajka rozbijamy w misce, mieszamy ze śmietanką za pomocą trzepaczki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masą zalewamy brukselkę z dodatkami.



Krok 3

Na wierzchu układamy porwaną mozzarellę i kawałki łososia. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki i posypujemy świeżą kolendrą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.