Cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plasterki podsmażamy na oliwie na rozgrzanej patelni. Brukselkę kroimy na połówki. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy połówki brukselek, sól oraz pieprz i smażymy ok. 6 minut. Suszone pomidory kroimy w paki i dodajemy razem z suszonym oregano. Mieszamy. Brukselkę z dodatkami przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka rozbijamy w misce, mieszamy ze śmietanką za pomocą trzepaczki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masą zalewamy brukselkę z dodatkami.
Na wierzchu układamy porwaną mozzarellę i kawałki łososia. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki i posypujemy świeżą kolendrą.
Dodaj komentarz