Pyszna zapiekanka z dodatkiem indyka i papryki to pomysł na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Dzięki gorgonzoli danie nabiera niezwykłego aromatu.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Piersi z indyka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy drobno posiekaną cebulę a następnie mięso. Smażymy całość. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Ser gorgonzola dzielimy na mniejsze części.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Makaron gotujemy al. dente w lekko osolonej wodzie. Do śmietanki dodajemy startą mozzarellę i ser żółty. Przyprawiamy do smaku bazylią, oregano, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy makaron, kawałki indyka i pomidora. Całość zalewamy przygotowanym sosem serowym. Wierzch posypujemy pokruszoną gorgonzolą.
Pieczemy 20 minut.
Dodaj komentarz