Zawijaki z kapusty z kurczakiem

Coś jak gołąbki, ale nie do końca. Zawijaki z kapusty z mięsem z kurczaka to miła odmiana od tradycyjnych, znanych wszystkim gołąbków. Smakują ciekawie, a robi się je całkiem łatwo – warto spróbować.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 przecier pomidorowy
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Gotujemy ryż zgodnie z informacją na opakowaniu. Kapustę sparzamy, obgotowujemy i oddzielamy 12 liści. Z liści odkrawamy wystające zgrubiałe nerwy. Pozostałą kapustę drobno siekamy.



Krok 2

Mięso mielone łączymy z posiekaną kapustą, przecierem pomidorowym i ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą, posiekaną natką pietruszki i pieprzem.



Krok 3

Farsz umieszczamy na liściach kapusty i zwijamy ruloniki, jak rolady. Umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zalewamy w 1/3 wodą i pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.



Krok 4

Podajemy z sosem pomidorowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.