Coś jak gołąbki, ale nie do końca. Zawijaki z kapusty z mięsem z kurczaka to miła odmiana od tradycyjnych, znanych wszystkim gołąbków. Smakują ciekawie, a robi się je całkiem łatwo – warto spróbować.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Gotujemy ryż zgodnie z informacją na opakowaniu. Kapustę sparzamy, obgotowujemy i oddzielamy 12 liści. Z liści odkrawamy wystające zgrubiałe nerwy. Pozostałą kapustę drobno siekamy.
Mięso mielone łączymy z posiekaną kapustą, przecierem pomidorowym i ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą, posiekaną natką pietruszki i pieprzem.
Farsz umieszczamy na liściach kapusty i zwijamy ruloniki, jak rolady. Umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zalewamy w 1/3 wodą i pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy z sosem pomidorowym.
Dodaj komentarz