Zawijańce z dynią

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 50 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • szklanka ciepłego mleka ŁACIATE
  • 7 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 50 g masła ŁACIATE

Nadzienie

  • Jedna średnia dynia, obrana i pokrojona w kostkę, podlana pół szklanki wody. Smażyć na małym ogniu, dodać szklankę cukru i mieszać do momentu aż zmięknie. Następnie zblendować na mus, można dodać do smaku odrobinę kardamonu mielonego. Jeśli wolimy wersję lekko kwaskową, można dodać mus z jabłek.

Przygotowanie

Wyrabianie ciasta

Do ciepłego mleka wypijemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski i dodajemy cukier a następnie mleko z drożdżami. Mieszamy wszystko i dodajemy jajko, żółtka oraz masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok półtora godz.



Krok 2

Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy a następnie dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na kwadraty około 30 x 30. Każdy kwadrat smarujemy musem z dyni i zwijamy w rulon, który następnie kroimy na kawałki około 2-3cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy zawijasek smarujemy po wierzchu roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu można polać lukrem, zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.