Zawijane bułeczki pizzowe z salami i serem

To pomysł na pizzę w innym wydaniu. Idealnie nadają się na imprezę, można je podawać nie tylko na ciepło, ale także na zimno. Na pewno zasmakują Twoim gościom.

Osób: 14

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 14

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżki oliwy

Sos:

  • 1 łyżeczka oliwy
  • ½ ząbka czosnku
  • ¼ cebuli
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 7-10 listków świeżej bazylii

Dodatki:

  • 100 g salami lub ulubionej szynki
  • 160 g tartego sera
  • ½ łyżeczki oregano

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na 10 minut.



Krok 2

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Powoli wlewamy drożdże z wodą. Dodajemy oliwę i resztę ciepłej wody. Mieszamy i łączymy składniki. Ciasto następnie wyrabiamy na stolnicy oprószonej mąką przez 10 minut, aż będzie gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę.



Krok 3

Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy cebulę z czosnkiem. Szklimy. Dodajemy passatę, sól, pieprz, cukier i oregano. Gotujemy sos przez 10 minut. Następnie dodajemy listki bazylii i miksujemy na gładko.



Krok 4

Salami kroimy w kostkę. Gdy ciasto urośnie, wykładamy je na stolnicę i zagniatamy przez chwilę. Następnie rozwałkowujemy na prostokątny placek. Na ciasto kładziemy sos pomidorowy, salami oraz ser. Posypujemy oregano. Zawijamy ciasto w rulon, kroimy na 14 kawałków.



Krok 5

Nagrzewamy piekarnik do 220ºC. Na blaszce układamy papier do pieczenia, następnie gotowe pizzerki odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy po tym czasie do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

PaulinaS1

Opublikowany: 2018-11-29 12:12:00

Są przepyszne, idealnie nadają się na przekąskę jak i danie popisowe.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.