Żeberka w sosie barbecue

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • Sos:
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/4 szklanki sosu Worcestershire
  • 1/3 szklanki sosu sojowego (z małą zawartością soli jest najlepszy)
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 1/4 szklanki sosu chili
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2-4 ząbki posiekanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
  • troszkę pieprzu do smaku
  • 2 kg mięsistych żeberek

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie skladniki marynaty wymieszac razem.
Zeberka zawiniete w folie aluminiowa upiec do miekkosci w temperaturze 180ºC (okolo 1-1/2 godziny), mozna rowniez je ugotowac z dodatkiem sosu sojowego i czosnku.



Krok 2

Upieczone lub ugotowane zeberka zalac przygotowana marynata i zostawic na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub cala noc w lodowce.



Krok 3

Grilowac czesto smarujac sosem i odwracajac, az zeberka beda gorace i przyrumienione. Tak samo postepowac z zeberkami pieczonymi w piekarniku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.