Żeberka wołowe to jedno z charakterystycznych dań polskiej kuchni. Piękny zapach ziół i mięciutkie, soczyste mięso, które samo odchodzi od kości i wręcz rozpływa się w ustach.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Żeberka myjemy i dokładnie odsączamy. Kroimy na pasujące nam porcje. Doprawiamy pieprzem, solą, paprykami. Podsmażamy na klarowanym maśle z każdej strony, aż usyskają złoty kolor.
Cebulę, marchewkę i czosnek obieramy, następnie kroimy w plasterki. Boczek wędzony kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni do zarumienienia, dodajemy cebulę z czosnkiem i chwilę szklimy.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki.
W naczyniu żaroodpornym układamy żeberka, dodajemy cebulę z czosnkiem i boczkiem (razem z wytopionym tłuszczem), marchewkę i papryki. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Zamykamy naczynie i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Dodaj komentarz