Żeberka wołowe z kolorową papryką

Żeberka wołowe to jedno z charakterystycznych dań polskiej kuchni. Piękny zapach ziół i mięciutkie, soczyste mięso, które samo odchodzi od kości i wręcz rozpływa się w ustach.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 ½ kg żeberek wołowych
  • - 500 g boczku wędzonego
  • - 4 cebule
  • - 2 marchewki
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1 żółta papryka
  • - 1 zielona papryka
  • - 2 łyżeczki soli
  • - 2 łyżeczki pieprzu
  • - 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • - 1 łyżeczka papryki ostrej
  • - 2 łyżki masła klarowanego
  • - 1 szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka myjemy i dokładnie odsączamy. Kroimy na pasujące nam porcje. Doprawiamy pieprzem, solą, paprykami. Podsmażamy na klarowanym maśle z każdej strony, aż usyskają złoty kolor.



Krok 2

Cebulę, marchewkę i czosnek obieramy, następnie kroimy w plasterki. Boczek wędzony kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni do zarumienienia, dodajemy cebulę z czosnkiem i chwilę szklimy.



Krok 3

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki.



Krok 4

W naczyniu żaroodpornym układamy żeberka, dodajemy cebulę z czosnkiem i boczkiem (razem z wytopionym tłuszczem), marchewkę i papryki. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Zamykamy naczynie i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.