Ziemniaczki pieczone z cebulką to przekąska, która jest dobra sama w sobie. Może także stanowić dodatek do innych przekąsek np. mięsnych szaszłyków. Prosty przepis, który zasmakuje każdemu.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na ćwiartki. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Koperek siekamy.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy masłem oraz posypujemy koperkiem. Mieszamy wszystko dokładnie
Cebulę obieramy i kroimy drobno albo w piórka. Czosnek również kroimy drobno. Dodajemy cebule i czosnek do ziemniaków. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę pod przykryciem. Można odkryć ziemniaki na ostatnie 10 minut, aby lekko je zrumienić. Dekorujemy rozmarynem.
Dodaj komentarz