Bardzo smaczne i rewelacyjnie wyglądające danie. Idealnie nadaje się zarówno jako posiłek na co dzień, jak i ciekawa przystawka na przyjęcie. Najlepiej smakuje podane na ciepło.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ziemniaki myjemy i gotujemy na półmiękko w mundurkach. Zalewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na dwie połówki, które następnie wyżłabiamy. Usunięte środki ziemniaków miksujemy.
Ugotowany ozór kroimy na plasterki. Obieramy pieczarki i drobno je kroimy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy ozór i pieczarki, a całość podsmażamy. Następnie dodajemy do zmiksowanych ziemniaków.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Dodajemy chrzan, bułkę tartą i doprawiamy solą. Ziemniaki faszerujemy i wkładamy do brytfanny. Posypujemy tartym serem. Pieczemy do przyrumienienia w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 10 minut.
Gotowe ziemniaki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj komentarz