Ziemniaki faszerowane ozorem wołowym, papryką i pieczarkami

Bardzo smaczne i rewelacyjnie wyglądające danie. Idealnie nadaje się zarówno jako posiłek na co dzień, jak i ciekawa przystawka na przyjęcie. Najlepiej smakuje podane na ciepło.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 150 g ugotowanego ozora wołowego
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • Garść szczypiorku
  • 100 g tartego sera

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki myjemy i gotujemy na półmiękko w mundurkach. Zalewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na dwie połówki, które następnie wyżłabiamy. Usunięte środki ziemniaków miksujemy.



Krok 2

Ugotowany ozór kroimy na plasterki. Obieramy pieczarki i drobno je kroimy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy ozór i pieczarki, a całość podsmażamy. Następnie dodajemy do zmiksowanych ziemniaków.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Dodajemy chrzan, bułkę tartą i doprawiamy solą. Ziemniaki faszerujemy i wkładamy do brytfanny. Posypujemy tartym serem. Pieczemy do przyrumienienia w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 10 minut.



Krok 4

Gotowe ziemniaki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.