Ziemniaki dokładnie oczyść. Blachę wysmaruj oliwą i zapiekaj je przez około 25 minut w temperaturze 185°C. Po tym czasie wyciągnij je i przestudź.
Cebulkę i czosnek drobno pokrój i zeszklij na patelni. Dodaj mięso i smaż do zarumienienia.
Po tym czasie dodaj przyprawy i sos pomidorowy. Smaż bez przykrycia, aż do zredukowania sosu.
Ziemniaki przetnij w pół (nie do końca) i wydrąż część miąższu pozostawiając wgłębienie na farsz. Wydrążony ziemniaczany miąższ dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby ponownie dopraw.
Wydrążone ziemniaki napełnij farszem. Wierzch posyp mozzarellą. Ziemniaki zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż do momentu rozpuszczenia i zarumienienia sera. Smacznego!
Podawaj ze świeżą bazylią.
Dodaj komentarz