Ziemniaki z sosem bolognese

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 12 sztuk ziemniaków
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 200 g pomidorów krojonych bez skórki
  • 100 g tartego sera mozzarella Mlekpol
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia do podania

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki dokładnie oczyść. Blachę wysmaruj oliwą i zapiekaj je przez około 25 minut w temperaturze 185°C. Po tym czasie wyciągnij je i przestudź.



Krok 2

Cebulkę i czosnek drobno pokrój i zeszklij na patelni. Dodaj mięso i smaż do zarumienienia.



Krok 3

Po tym czasie dodaj przyprawy i sos pomidorowy. Smaż bez przykrycia, aż do zredukowania sosu.



Krok 4

Ziemniaki przetnij w pół (nie do końca) i wydrąż część miąższu pozostawiając wgłębienie na farsz. Wydrążony ziemniaczany miąższ dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby ponownie dopraw.



Krok 5

Wydrążone ziemniaki napełnij farszem. Wierzch posyp mozzarellą. Ziemniaki zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż do momentu rozpuszczenia i zarumienienia sera. Smacznego!



Wskazówki

Podawaj ze świeżą bazylią.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.