W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego, a następnie dodaj 1 drobno posiekaną cebulę. Gotuj na średnim ogniu do miękkości.
Dodaj pokrojony seler naciowy, pokrojony por, średniego ziemniaka pokrojonego w kostkę i kawałek masła. Mieszaj, aż się roztopi, a następnie przykryj pokrywką. Pozostaw do wystygnięcia na 5 minut, a następnie zdejmij pokrywkę.
Wlej bulion i dodaj kawałki pokrojonej łodygi brokuła. Gotuj przez 10-15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Dodaj resztę grubo pokrojonych brokułów i gotuj kolejne 5 min.
Ostrożnie przełóż zupę do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Do zupy dodaj pokruszony ser pleśniowy i wymieszaj, aby nieco się rozpuścił. Dopraw pieprzem do smaku. Smacznego!
Zupkę podawać możesz z grzankami lub grissini. :)
Dodaj komentarz